Prietenul imaginar al copilului meu – ar trebui să susțin această prietenie?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea copiilor cu vârste cuprinse între 3-8 ani se implică în jocuri teatrale sau în jocuri de rol în care fie interpretează diverse personaje de la televizor sau din viața de zi cu zi, fie oferă o personalitate umană păpușilor, jucăriilor de pluș și altor jucării, inventând tot felul de scene desprinse din viața reală. În general, aceste jocuri sunt foarte recomandate și chiar încurajate. Părinții sunt sfătuiți să le ofere copiilor păpuși, marionete, scene de joacă, obiecte vestimentare și alte materiale creative care se găsesc într-un magazin cu jucării și care pot diversifica jocul de rol. Studiile susțin că această formă de joacă stârnește creativitatea copilului și îi îmbunătățește abilitățile lingvistice, dar există și alte studii care sugerează că aproximativ 40% dintre copiii care se implică în jocuri de rol își creează un prieten imaginar sau, altfel zis, un prieten invizibil.

Inevitabil, părinții ajung să se întrebe ce atitudine să adopte față de prietenul imaginar al copilului lor. În primul rând, părinții trebuie să știe că acești prieteni imaginari pot căpăta diverse forme, ceea ce demonstrează din nou cât de creativi sunt copiii. Ei pot avea formă umană sau animală sau pot fi monștri, creaturi fantastice, fantome sau spirite. Însoțitorii invizibili pot apărea singuri sau în grup. Cercetările arată că băieții au de obicei prieteni imaginari de sex masculin, în timp ce fetele pot avea un prieten invizibil de sex feminin sau de sex masculin.

În al doilea rând, părinții trebuie să știe că între copil și prietenul imaginar există o relație foarte bine stabilită. Tot cercetările arată că există două tipuri de relații în acest joc imaginar, și anume o relație de la egal la egal care se formează între copil și un prieten uman invizibil și o relație ierarhică, care se formează cu obiecte personificate. În această relație din urmă, copilul tinde să fie responsabil și să aibă grijă de obiectul personificat, oricare ar fi acesta. Pe de altă parte, copiii care au o relație de la egal la egal cu prietenii lor imagini, tind să înțeleagă mai bine conceptul de prietenie, dar asta nu înseamnă neapărat că vor avea relații mai bune cu oamenii din realitate. Copiii care își creează prieteni imaginari sunt, de obicei, destul de sociabili, dar le place ideea de a avea un prieten invizibil pentru că așa au ei șansa de a purta conversații asemeni adulților.

Ca părinte, trebuie să încercați să vă descurcați cu orice tip de relație ar avea copilul cu prietenul său imaginar sau cu obiectul personificat. Puteți alege să încurajați acest joc solicitându-i copilului să vi-l prezinte pe însoțitorul său și puteți, de asemenea, să încurajați relația recunoscând existența prietenului imaginar, oferindu-i un loc la masă sau adresând tot felul de întrebări neașteptate la adresa lui. Părinții care adoptă o astfel de atitudine tind să considere acest joc ca fiind mai degrabă o activitate creativă. Alți părinți consideră că acest comportament este inadecvat și se bazează pe minciuni, ceea ce poate crea unele conflicte.

Dar, indiferent dacă părintelui i se pare distractiv sau nu o astfel de legătură de prietenie imaginară, există anumite limite pe care copilul trebuie să le respecte. De exemplu, unii părinți pot sugera ca prietenul invizibil să rămână acasă atunci când copilul trebuie să meargă la grădiniță, la biserică sau în altă parte. Pot exista, de asemenea, momente în care prietenul imaginar nu poate lua masa cu restul familiei, cum ar fi atunci când vă aflați la restaurant. 

În cele din urmă, majoritatea copiilor recunosc că știu că prietenii lor imaginari nu sunt reali, ci sunt inventați, chiar și atunci când dau vina asupra lor. Totuși, acești prieteni imaginari îi ajută pe copii să învețe mai multe despre prietenie și să își asume greșelile, să nu mai dea vina pe altcineva și să adopte un comportament cât mai echilibrat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *