Dinții de lapte

Dacă te încadrezi în categoria proaspeților părinți, cu siguranță una dintre preocupările tale principale este legată de dinții de lapte al bebelușului tău. Însă, știai că primi dinți ai bebelușului tău încep să se formeze încă din timpul sarcinii? De aceea este atât de important ca încă din timpul sarcinii să ai grijă de alimentația ta și să îi oferi organismului vitaminele și mineralele necesare.

dintii-de-lapteDinții continuă să se formeze și să crească și după naștere, părinții putând urmări evoluția dinților în funcție de umflăturile la nivelul gingiilor. Dinții de lapte apar undeva pe la vârsta de 3-4 luni, însă la unii copii pot să apară chiar și după 6-7 luni. Nu trebuie să îți faci griji dacă bebelușul tău a împlinit un an și încă nu i-au ieșit dinții de lapte. Un lucru este cert: dinții de lapte apar înainte ca el să împlinească 2 ani.

La ce vârstă ies dinții de lapte?

După cum bine știm, există mai multe tipuri de dinți de lapte. Dinții de lapte sunt în număr de 20, cu 12 mai puțin decât în cazul danturii unui adult.

Primii dinți de lapte care ies la bebelușii sunt incisivii centrali de jos, care apar de obicei în jurul vârstei de 7-8 luni. Urmează cei doi dinți de lapte centrali din cadrul maxilarului superior, care apar în jurul vârstei de 9-10 luni. Incisivii laterali își fac apariția pe la vârsta de 11-13 luni, iar caninii în jurul vârstei de 18-19 luni. Ultimii dinți de lapte care ies sunt molarii secundari, iar ies în jurul vârstei de 26 de luni, în timp ce molarii primari își fac apariția mult mai repede, în jurul vârstei de 15-16 luni.

Care sunt simptomele creșterii dinților de lapte?

Există câteva semne care ar trebui să te pună pe gânduri și care ar trebui să prevestească creșterea dinților de lapte la bebelușul tău. Unul dintre cele mai întâlnite simptome este iritabilitatea și starea de agitație prezentă la bebelușul tău. Această stare de iritabilitate apare ca urmare a disconfortului la care este supus bebelușului atunci când dintele de lapte încearcă să iasă, iritând și inflamând gingia. Cea mai mare durere o resimte bebelușul la ieșirea primilor dinți de lapte.

Următorul simptom caracteristic ieșirii dinților de lapte este salivarea abundentă care începe de obicei în jurul vârste de 3-4 luni. Mai mult decât atât, vei observa că bebelușul tău are tendința de a-și atinge obrajii sau să se tragă de urechi. Nu ar trebui să te îngrijoreze acest lucru deoarece este doar un efect al faptul că durerea gingivală se reflectă.

Atunci când bebelușul tău se confruntă cu ieșirea primilor lui dinți de lapte, vei observa că el are tendința de a-și mușca mânuțele, degetele sau jucăriile pentru a-și atenua disconfortul de la nivelul gingiilor. Mai mult decât atât, vei observa că va încerca să te muște și pe tine sau pe orice va vrea să se joace cu el.

Alte simptome pe care le poți observa la bebelușul tău în momentul în care îi ies dinții de lapte sunt: febră moderată (destul de rar), tulburări de somn, obraz roșu în zona unde dintele dă să iasă, diaree sau alte simptome care pot părea a fi simptome de răceală.

Cum să calmezi durerile de apariția a dinților de lapte?

După cum spuneam, în momentul în care apar dinții de lapte, bebelușul simte un anumit disconfort care poate determina stări de agitație, nopți nedormite și momente de plâns isteric. În cele mai multe cazuri, medicii prescriu doze mici de paracetamol, sub formă de sirop sau supozitor, care va calma pentru moment acest disconfort.

Tendința de a mesteca tot timpul câte un obiect poate fi potolită cu ajutorul unei suzete sau a unei jucării speciale pentru dentiție. Aceste jucării sunt special concepute pentru a se adapta mânuței copilului și masează ușor gingiile în momentul în care sunt mestecate de bebeluși, tocmai cu scopul de mai reduce din durere. Mai mult decât atât, dacă copilul are peste 6 luni, poți încerca să îi dai o bucățică de morcov sau un biscuite pentru bebeluș ca să își poată calma dorința de a roade orice.

Ultimul truc în calmarea durerilor la apariția dinților de lapte este masarea gingiei cu un gel dentar cu efecte anestezice, special conceput pentru calmarea durerilor. Acest gel nu ar trebui să fie administrat decât la prescripția medicului.

Cum trebuie îngrijiți dinții de lapte?

Dinții de lapte trebuie să fie îngrijiți la fel de bine ca și cei permanenți. De aceea, înainte de apariția primilor dinți de lapte a copilului, gingia ar trebui masată din când în când pentru a ajuta dinții să iasă mai ușor. Atunci când i-au ieșit majoritatea dinților de lapte, spălatul pe dinți ar trebui să devină o rutină. Pentru a-i imprima mai ușor acest obicei, este important să te oferi drept exemplu. Dimineața și seară ia-l cu tine în baie în momentul în care te speli pe dinți și oferă-i și lui o periuță și paste de dinți pentru copii. Vei observa că imediat el va începe să te imite. Este important să îl înveți cu această rutină încă de mic, de la 3 ani fiind recomandat ca spălatul pe dinți să se realizeze atât dimineața, cât și seara.

Însă, degeaba îți înveți copilul să se spele pe dinți, dacă nu îl înveți și cum trebuie să facă asta cel mai bine. Primul lucru pe care ar trebui să i-l spui este că se recomandă ca dinții să fie periați timp de 3 minute. Poți transforma acest lucru într-un joc. Spre exemplu, dacă știi că are un cântec preferat, i-l poți pune în timp ce se spală pe dinți, iar în momentul în care cântecul s-a terminat, va ști că au trecut și cele 3 minute de periat.

Totodată, nu uita să îl înveți că cea mai bună metodă de periaj a dinților de lapte este cea verticală deoarece asigură o curățare bună a suprafețelor dentare, dar și a spațiilor interdentare și activează circulația parodentară. Periajul vertical al dinților de lapte se realizează foarte ușor: de sus în jos la dinții superiori și de jos în sus la dinții inferiori. Nu contează de unde începe, important este ca pe fiecare grup de dinți să efectueze 10 mișcări verticale. La sfârșitul periajului, se va clăti gura cu apă de 4-5 ori.

Poate te întrebi de ce este preferat periajul vertical al dinților de lapte în locul celui orizontal. Motivele sunt destul de simple. În primul rând, în cazul periajului orizontal, resturile alimentare sunt transferate în spațiile interdentare. Apoi, prin realizarea unei mișcări orizontale, vei favoriza retracția paridontiului, fapt ce va determina dezgolirea rădăcinii dinților. În plus, în timpul periajului orizontal, nu este efectuat un masaj corespunzător al gingiei.

Când ar trebui să duci copilul pentru prima dată la dentist?

O greșeală majoră a părinților este evitarea vizitei la dentist până la pierderea dinților de lapte. Chiar dacă dinții de lapte nu sunt permanenți, ei necesită o îngrijire corespunzătoare care include și vizitele la medicul stomatolog. Primele vizite la dentist ar trebui să fie în jurul vârstei de 3 ani. Ar trebui să alegi un medic tânăr, familiar cu copiii, și care are și un spațiu amenajat special pentru copii (cum ar fi sala de așteptare) pentru a induce un sentiment de siguranță copilului tău. În acest fel, copilul va percepe vizitele la dentist nu ca o tortură, ci ca o vizită la un prieten. Începând cu vârsta de 4 ani, vizitele la mediul stomatolog ar trebui să fie regulate.

Un lucru important de menționat este faptul că în cazul copiilor, cariile evoluează mult mai rapid decât în cazul adulților, deci vizitele regulate la dentist ar trebui să rezolve problema cariilor. La fiecare vizită medicală, dentistul va verifica numărul de dinți și dispunerea acestora, dacă dinții sunt curățați așa cum trebuie și dacă sunt vizibile orice fel de modificări ale culorii dinților care ar putea fi un semn al aparției cariilor.

Nu uita, atitudinea ta e cea mai importantă. Transformă vizita la medicul dentist în ceva amuzant. Dacă te temi chiar tu de medicul stomatolog, încearcă să ascunzi această frică și să nu o transmiți și copilului tău. De asemenea, comunică cu copilul, explică-i de ce este atât de important să meargă la dentist și să își îngrijească corect dinții de lapte.

Când se schimbă dinții de lapte?

Am aflat când apar dinții de lapte, dar încă nu știm exact când vor cădea aceștia. Medicii susțin că cei 20 de dinți de lapte sunt înlocuiți cu cei permanenți în jurul vârstei de 6-12 ani, în funcție de fiecare copii. Spre exemplu, dacă dinții de lapte i-au apărut la vârsta de 6 luni, s-ar putea ca deja la 6 ani să înceapă să îi schimbe, dar aceasta nu este o regulă.

Putem spune că dinții de lapte cad în aceeași ordine în care au ieșit. Primii care se schimbă sunt incisivii centrali, apoi incisivii laterali, molarii și caninii. S-ar putea ca prima reacție a copilului tău la căderea unui dinte să fie de teamă. Mai exact, majoritatea copiilor se panichează atunci când observă că încep să li se miște dinții și să cadă. Tot ce ar trebui tu să faci este să îți faci puțin timp și să îi explici că acum a crescut și este pregătit pentru niște dinții noi. Pentru a reduce această teamă, poți asigura copilul că nu va simți niciun fel de durere în momentul în care dintele va cădea. În plus, să nu uiți să menționezi faptul că dinții cei noi vor trebui îngrijiți la fel de bine ca și cei de lapte.

Dinții de lapte trebuie extrași doar în momentul în care se mișcă foarte tare iar copilului începe să îi fie greu să mănânce. Dacă observi acest lucru, atunci ar fi bine să te adresezi medicului stomatolog pentru o extracție cât mai ușoară și fără durere. Pierderea dinților de lapte este un proces de durată, care necesită răbdare. În această perioadă se recomandă vizitele la medicul dentist cel puțin o dată la 6 luni, pentru control și eventual pentru un periaj profesional.

Sorry, no posts matched your criteria.