Inflamarea gingiilor la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Apariția dinților de lapte la copii este unul dintre acele momente care dau bătaie de cap tuturor părinților, mai ales celor care se află la primul copil și nu știu exact cum să reacționeze și ce să facă pentru a ameliora durerile bebelușului. Erupția dentară la bebeluși poate fi un proces extrem de dureros atât pentru aceștia, cât și pentru părinții care se simt neputiincioși în fața durerii. Deși medicii susțin că apariția primului dinte de lapte se produce în jurul vârstei de 6-7 luni, el poate să apară chiar și la 3 luni, iar atunci trebuie să fii pregătit.

Următoarele informații te vor ajuta să nu te panichezi în momentul în care cel mic începe să saliveze mai mult sau să fie agitat și să ameliorezi unul dintre cele mai frecvente și urâte simptome ale erupției dentare: inflamarea gingiilor la bebeluși.

Când apare inflamarea gingiilor la bebeluși?

Înainte de erupția dinților de lapte la bebeluși, vei observa că gingiile încep să se înroșească, să se umfle, iar cel mic are tendința de a roade orice obiect pentru a-și calma disconfortul resimțit la nivel acestora. Inflamarea gingiilor la bebeluși este unul dintre cele mai frecvente simptome care anunță apariția dinților de lapte și este și cel care poate provoca febra la bebeluși. Pe lângă inflamarea gingiilor la bebeluși, erupția dentară se mai manifestă prin salivă în exces, plâns și stările de agitație în special în timpul nopții (se spune că erupția dinților este un proces ce se desfășoară și este resimțit de bebeluș în special în timpul nopții, motiv pentru care stările de agitație sunt mai frecvente noaptea).

Un alt lucru care se observă în această perioadă este schimbarea obiceiurilor alimentare. Mai exact, cei mici vor începe să refuze alimentele solide pentru că le produc un disconfort și uneori chiar răni la nivelul gingiei, și vor începe să ceară hrană lichidă, pasată. Inflamarea gingiilor la bebeluși poate afecta chiar și procesul de hrănire, care devine un proces dureros pentru aceștia. Indiferent dacă vorbim de alăptatul la sân sau hrănirea cu ajutorul unui biberon, bebelușul va simți o presiune destul de neplăcută la nivelul gingiilor și canalelor urechii. Dacă tot vorbim de urechi, un alt simptom al erupției dentare este trasul de urechi, durerea resimțindu-se chiar și la nivelul canalului auricular. Părinții trebuie să fie atenți la diferențierea febrei care apare în urma unei infecții a urechii și cea determinată de inflamarea gingiilor la bebeluși.

Există și cazuri în care inflamarea gingiilor la bebeluși nu se datorează erupției dentare. Spre exemplu, stomatita poate fi cauzată de diverși viruși răspunzători cu apariția răcelilor sau a gripei. De multe ori, părinții fac confuzie între simptomele apariției dinților de lapte și cele ale unei viroze. Motivul acestei confuzii frecvente este destul de simplu: apariția dinților de lapte coincide cu momentul în care anticorpii primiți de către bebeluși de la mamă își pierd din putere. Însă, odată cu pierderea capacităților protective ale anticorpilor pot să apară și primele semne ale unei viroze. Tocmai de aceea, este important ca părinții să consulte un medic în momentul în care bănuiesc că inflamarea gingiilor la bebeluși, precum și celelalte simptome, nu se datorează erupțiilor dentare. În cazuri extrem de rare, inflamarea gingiei la bebeluși poate fi și un semn al leucemiei sau al unei boli autoimune.

Cum ameliorezi durerile apărute în urma inflamării gingiilor la bebeluși?

Jucăriile pentru dentiție pot fi aliatul tău împotriva durerilor provocare de inflamarea gingiilor la bebeluși. Ele se găsesc în orice magazin de jucării pentru copii și sunt extrem de eficiente pentru ameliorearea disconfortului pe care cei mici îl resimt în această perioadă, oferindu-le în același timp satisfacția de a mușca ceva tot timpul (tendința de a băga în gură și de a roade diverse obiecte în această perioadă este mare). Este important să alegi o jucărie cât mai colorată care să mențină interesul bebelușului cât mai mult timp și să cumperi cel puțin 2 tipuri de jucării de dentiție pentru că există bebeluși care preferă să roadă o bucată de material textil și nu o bucată de cauciuc. Se spune că aceste jucării trebuie să fie reci pentru a avea un efect mai bun asupra gingiilor dureroase, încă, este indicat să nu le ții în congelator înainte de a i le da bebelușului, ci mai degrabă pe un raft din frigider sau chiar sub jetul de apă rece pentru câteva minute înainte de joacă.

Masajul gingiei este un truc ce funcționează întotdeauna. Poți masa gingia inflamată cu ajutorul degetului liber sau pe care ai aplicat puțin gel calmant. Ai grijă însă ca gelul calmant să fie unul recomandat de medicul pediatru deoarece există și geluri calmante care pot să conțină ingrediente periculoase pentru bebeluș. Pentru masarea gingiilor bebelușului se recomandă de multe ori și serul fiziologic.

Nu doar masarea gingiilor funcționează, ci și masarea corpului bebelușului. Se recomandă băile călduțe urmate de un masaj bun pentru a-l ajuta pe cel mic să se relaxeze și să mai uite de dureri. Masajul îl va ajuta pe copil și să doarmă mult mai bine, iar acest lucru este extrem de important și pentru părinți, care se pot simți în anumite momente epuizați și fără energie.

Distragerea atenției de la durere poate funcționa în anumite momente. Nu uita că cel mic nu înțelege prea bine conceptul de durere și nu știe exact cum să reacționeze. Tocmai de aceea, este important ca tu să fii alături de el, să te joci cu el, să îi cânți un câtecel nou, să dansezi și să îl faci să zâmbească. În plus, îmbrățișarea unei mame nu se compară cu nimic și ameliorează instant orice durere.

Medicamentele pot fi o soluție atunci când durerile sau disconfortul este prea mare. După cum spuneam mai înainte, gelurile calmante pot fi aplicate pe gingia inflamată și pot avea efect atâta timp cât sunt alese bine. Se recomandă ca orice medicament, chiar dacă nu pare periculos, să fie administrat doar la recomandarea medicului. În cazul inflamării gingiilor la bebeluși, se indică folosirea paracetamolului și a ibuprifenului în dozele recomandate pentru vârsta și greutatea bebelușului.

Gustările reci pot fi un aliat împotriva disconfortului cauzat de inflamarea gingiilor la bebeluși. O bucată mare de morcov sau fruct ținut la frigider și apoi dat bebelușului poate face minuni. Totuși, se recomandă ca ”molfăitul” la fructe și legume să se facă doar în prezența și sub atenta supraveghere a unui părinte pentru că cel mic se poate îneca foarte ușor, mai ales dacă reușește să muște o bucată mai mică de fruct sau legumă.

Biberonul ținut la rece este un alt truc la care poți apela atunci când cel mic se confruntă cu durerile determinate de erupția dinților. În acest sens, se recomandă să pui biberonul puțin la rece în frigider și să i-l dai bebelușului. Acest truc este eficient mai ales înainte de culcare pentru că tetina rece va calma durerile de la nivelul gingiilor și îl va ajuta pe cel mic să se odihnească mai bine. Menționăm faptul că biberonul ar trebui să fie gol, fără niciun fel de lichid în el. Vei vedea că pe cel mic îl va interesa doar tetina rece, mai ales dacă a fost hrănit corespunzător înainte.

Folosirea unei linguri reci în timpul mesei este un truc ce te va ajuta să rezolvi două probleme: gingiile dureroase și lipsa poftei de mâncare. După cum spuneam, în această perioadă, bebelușul își va pierde interesul pentru alimentele solide și va trebui să apelezi la hrana lichidă sau la alimentele pasate. Înainte de a-l hrăni pe cel mic, ține lingurița la frigider și vei vedea că cel mic va mânca mult mai bine și nici nu va mai simți vreun disconfort la nivelul gingiilor.

Remediile naturale pot fi de folos în anumite situații, însă, ar fi bine să întrebi medicul pediatru înainte de a apela la ele. Iată care sunt acestea:

  • Ceaiul de mușețel: se spune că ceaiul de mușețel ameliorează durerile provocate de inflamarea gingiilor la bebeluși, motiv pentru care ai putea să încerci să înmoi o cârpă în ceai de mușețel și să i-o dai bebelușului să o molfăie încet. Acest truc nu funcționează la toți bebelușii, însă, cine știe, poate te vei afla în categoria părinților norocoși.
  • Ghimbir: ghimbirul are un gust nu tocmai plăcut, motiv pentru care ar putea fi refuzat de cel mic. Poți să cureți de coajă o bucată de rădăcină de ghimbir, să i-o dai bebelușului să o roadă și să urmărești reacțiile lui. S-ar putea să funcționeze și să îi amelioreze disconfortul resimțit.
  • Uleiul de măsline: este folosit de mult timp pentru masarea gingiilor bebelușilor și pentru ameliorarea simptomelor erupției dentare. Spre deosebire de gelurile calmante, uleiul de măsline este un produs sănătos și care ar putea avea efect asupra gingiilor inflamate.

Poziția de somn a bebelușului poate influența durerile de la nivelul gingiilor. Tocmai de aceea, se recomandă să îl culci pe cel mic pe pieptul tău, cu capul ușor mai ridicat decât corpul. În poziția culcat, presiunea sanguină este mult mai crescută iar în acest fel, intensitatea durerii poate fi mai mare.

Nu îți face griji, va trece și această perioadă dificilă din viața voastră și vă vei putea bucura apoi de momentele frumoase petrecute împreună cu cel mic. Important este ca după erupția dinților de lapte să ai grijă ca ei să fie îngrijiți adecvați. În acest sens, se recomandă să ștergi gingiile bebelușului de două ori pe zi cu un material moale care a fost umezit în prealabil, să mergi cu copilul la medicul dentist în jurul vârstei de 1-2 pentru a te asigura că totul este în regulă, și nu în ultimul rând, să îți obișnuiești copilul încă de la o vârstă fragedă să folosească periuța de dinți. Nu în ultimul rând, nu este cazul că te panichezi că erupția dinților îi provoacă copilului tău un anumit disconfort, mai mare sau mai mic, ci gândește-te că aceasta este un semn al dezvoltării sănătoase a bebelușului!

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *