Febra de la dinți la bebeluși

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată cu nașterea unui bebeluș, trebuie să te aștepți la multe momente frumoase care îți vor rămâne în suflet ca amintiri, dar și la momente mai puțin plăcute pe care va trebui să le gestionezi cu mult calm. Primul moment mai puțin plăcut cu care se confruntă părinții este apariția colicilor, iar prima reacție a lor este intrarea în panică, alături de sentimentele de teamă și neputință. După ce trece această perioadă mai neplăcută, urmează erupția dentară care îi provoacă celui mic stări de agitație, plâns, iar uneori chiar febră, așa numita febră de la dinți la bebeluși.

Este important să nu intri în panică și să îi oferi bebelușului tău multă iubire, zâmbete și îmbrățișări pentru a-l ajuta să treacă cât mai repede peste aceste stări. Desigur, există și câteva trucuri care te pot ajuta în această perioadă și pe care le vei afla în curând.

Când apar primii dințișori la bebeluși?

Medicii susțin că dinții de lapte ai bebelușilor (în număr de 20) se formează încă din viața intrauterină și continuă să crească până pe la vârsta de 5-8 luni, atunci când aceștia erup, provocând emoții părinților, dar neplăceri bebelușilor. Primii care apar sunt incisivii mediani inferiori, urmați de cei superiori, iar ultimii care erup sunt molarii, în jurul vârstei de 2 ani. Febra de la dinți la bebeluși este un simptom destul de întâlnit în această perioadă de doi ani, și este însoțită și de stări de hipersalivație și agitație.

Există însă și cazuri în care dinții de lapte nu apar până la vârsta de 1 an, iar atunci ar fi bine să consulți un medic pediatru pentru a te asigura că totul este în regulă. Desigur, nu trebuie să te îngrijorezi prea tare pentru că au fost și bebeluși cărora le-au apărut primul dinte de lapte cu mult după vârsta de 1 an.

Care sunt simptomele apariției dinților de lapte?

În momentul în care dinții de lapte încep să erupă, cel mic va începe să saliveze foarte mult (acesta fiind și cel mai vizibil simptom), vor fi agitați și vor avea insomnii. Însă, acestea nu sunt singurele simptome care te anunță că primii dințișori ai bebelușului tău sunt gata să iasă. În multe cazuri, erupția dentară poate fi însoțită de:

  • Dureri gingivale urmate de inflamarea gingiei și apariția sensibilității la atingere (care pot fi ameliorate cu ajutorul gelurilor calmante)
  • Scaune moi (dar nu apoase)
  • Tendința bebelușului de a roade tot felul de obiecte (în acest caz, jucăriile gingivale pot ajuta la ameliorarea durerilor)
  • Episoade prelungite de plâns pe care nu le poți opri orice ai face
  • Stare de agitație continuă
  • Apetit scăzut pentru alimentele solide (în această perioadă, este recomandat să se renunțe la alimentele solide deoarece acestea pot agrava durerile sau pot chiar produce răni la nivelul gingiilor)
  • Uriticarii sau eczeme apărute în urma hipersalivației

Febra de la dinți la bebeluși nu este una foarte mare (maxim 38.5 grade Celsius) și nu ar trebui să te îngrijoreze. În schimb, dacă cel mic are febră mai mare, nu are poftă de mâncare timp de mai multe zile, are scaune apoase și este apatic, ar fi bine să consulți de urgență un medic pediatru deoarece el ar putea suferi de o altă afecțiune.

Când vorbim de febra de la dinți la bebeluși?

Majoritatea mămicilor consideră că febra de la dinți la bebeluși este un simptom normal în perioada erupției dinților de lapte. Pe vremuri, se spunea că dacă bebelușul are febră, atunci cel mai probabil încep să îi iasă dinții de lapte, dar acest lucru nu mai este valabil în zilele noastre, iar febra de la dinți la bebeluși a devenit mai degrabă un mit. Medicii susțin că apariția dinților de lapte la bebeluși poate determina într-adevăr o creștere a temperaturii corporale, însă niciodată febra de la dinți la bebeluși nu este mai mare de 39 de grade Celsius. În plus, se spune că de fapt febra de la dinți la bebeluși este provocată de inflamația giingiilor ce apare ca urmare a erupției dentare. Așa că, dacă observi că cel mic are febră mare, nu pune acest lucru pe seama erupției dentare și mergi de urgență cu el mai medic. De cele mai multe ori, febra mare poate indica o infecție virală sau bacteriană din sfera ORL, și necesită un consult de specialitate.

Febra de la dinți la bebeluși poate fi confundată foarte ușor și cu prima viroză a copilului. Mai exact, apariția dinților de lapte la bebeluși se întâmplă de obicei în momentul în care anticorpii transmiși de mamă la naștere sau în urma procesului de alăptare încep să își piardă din capacitatea protectivă. Însă, odată cu pierderea acestor anticorpi, pot să apară și primele viroze la bebeluși. Așa că, ar fi bine ca înainte să pui febra bebelușului pe seama apariției dinților, să te întrebi dacă nu cumva a luat vreo viroză care prezintă aproximativ aceleași simptome.

Febra de la dinți la bebeluși trece de obicei de la sine sau poate fi ameliorată cu paracetamol sau ibuprofen. Doza de medicament trebuie să fie calculată în funcție de vârsta și greutatea bebelușului, însă, cel mai bine ar fi să consulți un medic înainte de a administra medicamente bebelușului.

Cum ameliorezi durerile provocate de erupția dinților?

După cum spuneam, unul dintre cele mai neplăcute simptome pe care bebelușul le resimte este inflamarea gingiei și durerile provoacate de aceasta. Există pe piață numeroase geluri calmante care se aplică pe gingia bebelușului pentru a-i alina durerea. Însă, trebuie să ai grijă la alegerea gelului calmant potrivit pentru că multe dintre ele conțin tot felul de substanțe care pot provoca anumite afecțiuni cum este sindromul Reye dacă sunt administrate în exces. Mai mult decât atât, gelurile pentru gingii se recomandă a fi folosite doar în cazurile extrem, în care durerile resimțite de bebeluș sunt prea mari și nu pot fi ameliorate în niciun fel și doar la indicațiile medicului. Multe mămici sunt tentate să folosească o cantitate mai mare de gel în speranța că acesta își va face mai repede efectul și durerile vor trece imediat, însă acest lucru este total greșit și nu va face altceva decât să agraveze situația.

Tendința de a băga în gură și de a roade tot ce găsește este un alt simptom ce anunță erupția dentară. Această perioadă este și una în care bebelușul trebuie să fie supravegheat la maxim deoarece riscul de a ingera tot felul de obiecte de dimensiuni mici este crescut. Jucăriile gingivale pot fi extrem de utile în aceste momente în care cel mic simte nevoia să roadă ceva. Există unele jucării gingivale care conțin lichid și pot fi băgate în frigider pentru a se răci iar ulterior i se va da celui mic pentru a-i ameliora durerile. Dacă nu ai prin casă o astfel de jucărie, poți apela la un morcov crud pe care îl cureți și îl bagi la frigider înainte de a i-l da bebelușului (morcovul trebuie să fie destul de mare pentru a nu exista riscul de a se îneca cu el). În acest fel, el va putea mesteca în siguranță și își va putea ameliora disconfortul pe care îl resimte la nivelul gingiilor. Un alt lucru folositor este masarea giingiilor de către părinți. Tot ce trebuie să faci este să îți dezinfectezi mâinile și să îi masezi gingiile cu degetul arătător. Vei vedea că cel mic se va simți mult mai bine și nu va mai fi atât de agitat.

Pentru protejarea gingiilor se recomandă să se evita alimentele solide și să fie înlocuite cu mâncarea pasată sau foarte bine fiartă. Tot în această perioadă un rol important îl are hidratarea, așa că asigură-te că cel mic bea suficientă apă sau lapte, cu mențiunea că băuturile fierbinți trebuie evitate.

Așa cum am menționat deja, dacă apare febra de la dinți la bebeluși, este indicat să administrezi paracetamol, dar doar la recomandarea medicului. Administrarea unui astfel de mendicament va ajuta la ameliorarea majorității simptomelor datorate erupției dentare și îl va face pe cel mic să se simtă mult mai bine și să fie mai vioi.

Unii părinți apelează la suzetă pentru a calma bebelușul. În ultimul timp, medicii au început să fie impotriva acestui obicei susținând că suzeta poate determina apariția unor defecte de dentiție care nu mai pot fi reparate sau chiar dezvoltarea necorespunzătoare a capacității de înțelege. Așa că, încearcă pe cât posibil să nu apelezi atât de des la suzetă ca un aliat împotriva crizelor de plâns sau de agitație a celui mic dacă nu vrei să se confrunte mai târziu cu tot felul de probleme de sănătate.

În concluzie, dacă ești în postura de proaspătă mămică și încă nu știi cum să gestionezi bine situația cu erupția dentară, cu siguranță informațiile de mai sus îți vor fi mai mult decât folositoare. Trebuie să reții în mod special că așa numita febră de la dinți la bebeluși nu este datorată întotdeauna erupției dentare, ci în spatele ei se pot afla mai multe afecțiuni nedescoperite, în special cele din sfera ORL. Febra de la dinți la bebeluși poate să apară (chiar dacă nu este una foarte mare) în momentul în care gingia este inflamată ca urmare a erupției primului dințișor și ea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor, dar doar la recomandarea medicilor. În cazul în care te confrunți cu o febră mai mare de 39 de grade Celsius, cel mai probabil ea nu este determinată de apariția dinților de lapte, iar vizita la medicul specialist devine obligatorie.

Erupția primilor dințișori de lapte poate fi o perioadă extrem de stresantă din viața unui părinte, însă acest lucru nu trebuie să te dezarmeze. Bucură-te de fiecare moment și gândește-te la nopțile în care nu credeai că colicile bebelușului vor trece, și totuși, au trecut. Același lucru se întâmplă și în cazul apariției dinților de lapte. Este greu începutul, iar stările de agitație și plâns ale celui mic te pot copleși, dar până la urmă, apariția dințișorilor reprezintă un semn că bebelușul tău se dezvoltă sănătos și armonios și ar trebui să fii bucuroasă pentru acest lucru. Încearcă să nu te panichezi și vei vedea că totul va dispărea în curând, chiar și presupusa febră de la dinți la bebeluși.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *