Cum poți avea grijă de dantura copilului tău?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Discuția despre dantura unui copil începe chiar de la apariția dinților de lapte. Primii dinți, așa-numiți „dinții de lapte”, încep să apară atunci când copilul împlinește vârsta de aproximativ 6 luni. Toți cei 20 de dinți de lapte trebuie să apară până la vârsta de 30 de luni. Mai apoi, la vârsta de aproximativ 6 ani, chiar înainte de începerea căderii dinților de lapte, încep să apară primii molari permanenți „adulți”. Practic, dinții permanenți adulți vor înlocui treptat dinții de lapte.

De obicei, copiilor le cad mai întâi dinții frontali inferiori, urmați de dinții de lapte din față. Până la vârsta de 14 ani, un copil trebuie să aibă toți dinții permanenți, cu excepția măselelor de minte. Acestea pot erupe oricând între 18 și 25 de ani.

Cum puteți curăța dinții copilului dumneavoastră?

Curățarea dinților copilului dumneavoastră trebuie să facă parte din rutina zilnică de igienă. Pentru a vă ajuta copilul să învețe să se spele corect pe dinți, puteți sta în spatelui lui, ținându-i bărbia în mână și periindu-i ușor dinții de sus și de jos. Când încep să apară primii dinți, încercați să utilizați o periuță de dinți destinată copiilor, cu o cantitate foarte mică de pastă de dinți cu fluor. Este important să supravegheați periajul copilului dumneavoastră până la vârsta de șapte ani.

Odată ce au apărut toți dinții, utilizați o periuță de dinți cu cap mic și peri fini și învățați-vă copilul să se spele pe dinți folosind mișăcri mici, circulare și concentrându-se pe o singură secțiune. De asemenea, puteți să îi atrageți atenția că este deosebit de important să se spele în spatele dinților și să să își curețe gingiile. Ideal ar fi să vă învățați copilul să se spele pe dinți chiar înainte de culcare și cel puțin o data în timpul zilei.  

De ce copilul dumneavoastră suferă de dureri de dinți?

Mai ales în cazul copiilor, durerea de dinți este supărătoare și greu de suportat, iar cauza principală este caria dentară. Cariile dentare apar ca urmare a unei diete foarte bogate în zahăr. Și dentiția poate fi o altă cauză. Începe de la aproximativ 6 luni și poate continua până când dinții adulți încep să apară. Alegeți întotdeauna medicamente calmante fără zahăr, iar dacă durerea persistă, puteți să vă prezentați la un cabinet stomatologic în sector 1, acolo unde medicul poate diagnostica și trata problema copilului dumneavoastră și vă poate recomanda cele mai potrivite medicamente.  

Cum puteți preveni durerile de dinți ale copilului dumneavoastră?

În termeni cât mai preciși, cauza principală a cariilor dentare nu este zahărul sau acidul din dietă, ci cât de des copilul consumă alimente sau lichide dulci. Cu cât copilul consumă mai multe produse zaharoase sau acide, cu atât șansele ca dantura lui să se deterioreze sunt mai mari. Prin urmare, serviți produse zaharoase sau acide doar la mese și oferiți copilului gustări pe bază de brânză, legume și fructe proaspete. Încercați să limitați cantitatea de fructe uscate deoarece și acestea conțin mult zahăr.

Nu oferiți copilului băuturi care conțin zaharuri, inclusive sucuri de fructe, între mese. Apa simplă sau laptele sunt opțiuni mult mai potrivite. În general, nu cumpărați alimente, inclusiv alimente destinate copiilor, care conțin ingrediente care se termină în „oză”, cum ar fi fructoză, glucoză, lactoză sau zaharoză. Periajul corect cu o pasta de dinți cu fluor cel puțin o data în timpul zilei și încă o data înainte de culcare va ține cariile dentare la distanță.

În cele din urmă, vizitele regulate la cabinetul stomatologic sunt esențiale pentru a ajuta copilul să se obișnuiască cu mediul înconjurător și cu ce se întâmplă acolo. Încercați să vă încurajați copilul dacă necesită un tratament stomatologic și nu-l lăsați să capete frică de dentist.  

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *